Trei aspecte importante cand recrutati

job-interviewProcesul de recrutare este foarte important, este fundatia pe care cladim potentialul succes al echipei. De alegerea oamenilor potriviti depinde in totalitate succesul sau esecul. Pe langa studierea atenta a CV-ului, pentru a vedea daca experienta candidatului este conforma cu cerintele postului eu recomand sa fiti atenti si la trei aspecte pe care le consider foarte importante si pe care le voi mentiona in continuare.

Personalitate: Chiar si cel mai pregatit profesional candidat poate crea probleme majore echilibrului si atmosferei intr-o echipa daca are o personalitate dificila. De multe ori, acesta, desi isi face propriul job impecabil, nu compenseaza pentru dezechilibrul adus echipei per ansamblu.Probabil atat voi cat si membri echipei vor trebui sa lucreze/interactioneze cu persoana respectiva des daca nu zilnic. In aceste conditii tineti cont de personalitatea persoanei, trebuie sa va fie placuta, trebuie sa simtiti ca exista o compatibilitate interpersonala intre voi. Trebuie sa existe un minim de compatibilitate si cu restul echipei pentru ca ulterior sa se poata realiza coeziunea grupului. In acest scop, la interviu, puneti multe intrebari legate de sfera personala cum ar fi: Ce iti place sa faci in timpul liber? Ce hobby-uri, pasiuni ai? Ce planuri de viitor ai? Ce parere ai despre…? Discutati liber, incercati sa creati un cadru realaxat, prietenos, natural in timpul interviului pentru a stimula comunicarea. Fiti atenti la reactii, gesturi, ele ne comunica involuntar de cele mai multe ori adevarul. Costatati daca valorile, principiile, preocuparile sunt congruente sau nu cu ale voastre si cu a restului grupului.

Varsta: Nu este vorba de discriminare, este vorba despre faptul ca intr-o echipa unde media de varsta este sa spunem 25 de ani, o persoana de 55 de ani ar avea probleme de integrare si vice versa. In plus este improbabil ca s-ar simti confortabil inconjurata doar de tineri care au in principiu alte preocupari, alte subiecte de discutie. Nu spun ca nu exista exceptii insa acesta este un aspect pe care eu l-as lua in considerare desi nici o politica de HR a unei companii nu va fi in acord cu principiul asta. Dar in cazul in care aveti ultimul cuvant incercati sa tineti cont de media de varsta a echipei si recrutati in consecinta. Nu uitati ca voi sunteti singurii responsabili de reusita echipei.

Balanta femei-barbati: Incercati pe cat posibil sa mentineti un mix echilibrat de femei si barbati in echipa. Stiu ca asta depinde foarte mult de domeniul de activitate si ca natura anumitor job-uri predispune la a angaja cu precadere barbati sau femei. Daca insa aveti de ales recomand atentie la acest aspect. Rezultatul va fi o atmosfera mai echilibrata si o mai buna coeziune a echipei.

Succes la recrutare!

Bookmark the permalink.