Importanta coaching-ului in leadership

Rolul de coach/mentor este unul pe care orice lider trebuie sa si-l insuseasca sa il dezvolte si sa il practice constant. Dar ce trebuie sa intelegem prin coaching? Pe scurt coaching-ul reprezinta procesul de indrumare a unei persoane spre maximizarea potentialului personal in vederea atingerii scopului dorit. De ce este foarte important ca acest lucru sa se intample? Pentru ca maximizand potentialul fiecarui membru in parte si organizatia in ansamblul ei isi va maximiza potentialul.

In coaching eu consider ca trebuie actionat simultan in doua planuri distincte dar complementare. Primul plan, cel evident, este cel strict legat de activitatea profesionala, de job-ul in sine. Al doilea plan, la fel de important insa, este cel personal. Eu consider ca nu putem disocia omul de cariera si viceversa. Conlucrarea optima intre cele doua planuri genereaza in opinia mea echilibrul pentru o cariera de succes pe termen lung. In sensul acesta persoana trebuie indrumata atat din perspectiva strict profesionala cat si din perspectiva sociala a relationarii cu cei cu care lucreaza.

Eu impart procesul de coaching in patru etape:

1. Observare: Este etapa in care studiem omul fara a-i comunica nimic. Identificam puncte tari si puncte slabe atat profesionale cat si de personalitate. Cel mai bine este sa va notati in timp ce observati pentru a nu uita pentru ca procesul poate fii unul de durata de pana la cateva luni.

2. Discutie deschisa: Dupa ce ne-am format o parere urmeaza discutia. Este cea mai importanya etapa. Recomand o atitudine prietenoasa intr-un cadru informal pentru a stimula comunicarea. Cel mai important lucru care trebuie mentionat de la inceputul discutiei este scopul ei si anume indrumarea si crearea de oportunitati pentru pentru maximizarea dezvoltarii profesionale si atingerea scopului profesional in cadrul organizatiei.   Trebuie stabilit exact ce isi doreste omul din punct de vedere al carierei. Care ii sunt dorintele, aspiratiile pe termen scurt, mediu si lung. Ca urmare a primei etape, cea de observare, unde am identificat punctele tari si cele slabe putem si trebuie sa facem sugestii in ce priveste directia de urmat pe care noi o consideram potrivita din perspectiva tipului de personalitate, a talentului si a abilitatilor observate. Trebuie sa prezentam argumente si sa oferim exemple. Trebuie sa ajungem la un consens.

3. Actiune: In aceasta etapa rolul managerului este foarte important pentru ca trebuie sa creeze sau sa adapteze contextul in asa fel incat sa puna angajatul pe directia de comun acord stabilita si cel mai important reciproc avantajoasa. Acest lucru poate necesita timp si efort si bani din perspectiva organizationala. Organizare de training-uri, regandire si rearanjare la nivelul echipelor.

4. Monitorizare: Din momentul in care totul s-a intamplat conform planului trebuie sa monitorizam constant evolutia pentru a vedea daca decizia intiala a fost una buna si/sau pentru a face eventule ajustari unde consideram ca este cazul.

Procesul de coaching implica lucrul foarte apropiat cu oamenii atingand de multe ori sfera personala. Din motivul acesta le va fi mult mai usor si mai natural managerilor cu o personalitate extroverta si o atitudine prietenoasa.

Bookmark the permalink.